Reklama
 
Blog | Veronika Šmídová

ANO, s potravinovými doplňky bude líp

 

ANO je vítězem evropských voleb, za což mu musíme smeknout pomyslný klobouček.  Nikoho pak zřejmě příliš nepřekvapí, že podle nejnovější zprávy Centra pro výzkum veřejného mínění je Andrej Babiš v očích českých občanů nejdůvěryhodnějším politikem. Přesněji řečeno – nikoho to nepřekvapí v kontextu úspěchu strany ANO ve volbách do Poslanecké sněmovny a do Evropského parlamentu. Jinak se to překvapivé zdát leckomu může. Vložit svou důvěru do člověka, na kterém neustále ulpívá nejasné podezření ze zneužívání politické moci k obchodním účelům, je totiž docela odvážné. Možná tu ovšem platí: better the devil you know?

Pro příklady nicméně nemusíme chodit daleko. Médii nedávno proletěla pro mnohé relativně nezajímavá zpráva o sporech ministerstva zemědělství a ministerstva zdravotnictví, které se týkaly kompetencí hygienické služby. Vše začalo pozměňovacím návrhem poslankyně Margity Balaštíkové z ANO k novela zákona o potravinách. Návrh se dotýkal dvou oblastí – za prvé by byla hygienické službě odebrána pravomoc schvalovat a kontrolovat složení určitých potravin, třeba takové kojenecké výživy, za druhé měl být hygieně odebrán dozor nad výrobou a uváděním pokrmů na trh ve stravovacích službách. Kompetence by byly samozřejmě předány do obětavých rukou ministerstva zemědělství a Státní zemědělská a potravinářská inspekce.

Tento návrh z poměrně zřejmých důvodů nepotěšil hlavního hygienika Vladimíra Valentu, který ho označil za hloupý a nebezpečný, což jsou pro obvykle umírněného náměstka silná slova. Podle něj nemá ministerstvo zemědělství ani zdravotnickou kapacitu a vzdělání, ani zázemí a vybavení, aby bylo schopné o něčem takovém rozhodovat. Tento fakt se problematiky neznalému občanovi může jevit jako sporadický, pravděpodobně se ale shodneme, že vychází z realisticky znějících předpokladů. Zajímavou otázkou je zajisté i to, proč by se vlastně kompetence měly vůbec přesouvat? Proč měnit něco, co funguje? To zajímalo i odbornou veřejnost, a tak se po mnohých zákulisních debatách návrh v této podobě zrušil. Ale. Samozřejmě ne zcela zadarmo.

Za prvé občany může potěšit, že na inspekce do stravovacích zařízení budou odteď chodit ne jedna, ale hned tři kontroly – ještě se šťastně přidá Státní veterinární správa a SZPI. Všichni se zapřísahají, že to nebude poctivé podnikatele nadmíru zatěžovat, otázkou je, jak to bude zatěžovat rozpočet a k čemu to vlastně všechno je. Kromě toho bylo naprosto základní podmínkou jakéhokoliv kompromisu předání gesce potravinových doplňků ministerstvu zemědělství. Hygiena na to pochopitelně přistoupila, ne že by tedy měla zase tolik na výběr. Proč byly ale pro paní Balaštíkovou z ANO a Ministerstvo zemědělství tak zajímavé zrovna potravinové doplňky? Nevíme. Jediné, co víme je, že zhruba o 14 dnů později po celém tom vášnivém představení, skoupil Andrej Babiš slovenského výrobce přírodních léčiv Pleuran a s ním spojenou firmu Imunoglukan. Podniky, které se zabývají vývojem, výrobou a prodejem přírodních produktů pro podporu zdraví, odborněji řečeno potravinových doplňků. Náhoda? Ale samozřejmě. 

Reklama